EP 6 Natal vegan

O prato principal da ceia de Natal é o bacalhau. Para substituir o bacalhau normalmente usa-se o tofu por causa da cor e da textura. Por isso, para este primeiro natal vou experimentar o tofu.

The main course of Portuguese christmas dinner is cod. A vegetarian option is to use tofu because of it’s color and texture. So for this first Christmas I will try the tofu.

Primeiro tem de se marinar o tofu umas horas antes (eu deixei a noite toda) mas para a ceia é melhor de manhã para estar pronto para a noite.

First you have to marinate the tofu a few hours before (I left it all night) but for the christmas dinner it is best in the morning to be ready for the evening.

Ingredientes:

Marinar (de véspera)

  • um pacote de tofu (250gr) cortar em postas finas

Misture:

  • 1 colher de sopa de azeite
  •  2 colher de sopa de molho de soja
  • 1 colher de chá de paprika
  • 1 colher de chá de noz moscada
  • 1 colher de chá de pimenta
  • 2 cebolas grandes cortadas em argolas
  • 2 dentes de alho
  •  sumo de um limão

Coloque dentro de um saco de congelação ou de uma terrina funda e afunilada. O Tofu depois de cortado tem que estar submerso no líquido.

No dia

  • bastante azeite (depende da caçarola que usar)
  • 6 alhos (esmagados)

 Ingredients:

For the marinate (do it before cooking)

  • A packet of tofu (250gr) – cut into thin slice

Mix:

  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 tablespoon soy sauce
  • 1 teaspoon paprika
  • 1 teaspoon of nutmeg
  • 1 teaspoon pepper
  • 2 large onions cut into rings
  • 2 garlic cloves
  • Juice of a lemon

Place inside a freezer bag or a deep, tapered glass ware. The Tofu should be submerged in the liquid.

For the day

  • Plenty of olive oil (depends on the casserole you use)
  • 6 cloves of garlic (crushed)

Preparação Preparation:

  1. Colocar algum tipo de gordura no grelhador (eu coloquei manteiga) e grelhar as postas.1.  Put some kind of fat on the grill (I put butter) and grill the slices of tofu.

img_20161210_195906-22. Enquanto estiver a grelhar colocar num caçarola bastante azeite e 6 alhos.2. While you are grilling, place a lot of olive oil and 6 cloves of garlic in a casserole.

3. Retirar do grelhador e colocar no azeite quente deixar 4/5 minutos de cada lado.3. Remove from the grill and put it in the hot oil and leave it in for 4/5 minutes on each side.

img_20161210_195855

4. Depois, no final, grelhar a cebola.4. At the end, grill the onion.

5. Colocar o tofu numa terrina com a cebola em cima. 5. Place the tofu in a glass ware with the onion on top.

img_20161210_201904

6. O azeite que sobrou é o molho do tofu. Deve-se levar para a mesa ainda quente e o suficiente para usar como molho por cima do tofu, batatas e pencas.

6. The remaining olive oil is the tofu sauce. It should be brought to the table still warm and with enough liquid to use as a sauce over the tofu and potatoes.

img_20161210_202648

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s