Ep 4 Natal vegan – Aletria

(For English read the red letters)

Aletria! (Portuguese Christmas dessert)

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A minha avó sempre fez Aletria de água por isso eu só tive que substituir a massa por uma que não tivesse ovo. A receita da minha avó está já perdida no tempo pois eu desde que aprendi a cozinhar com ela teimo em não usar medidas.

My grandmother always made this Christmas dessert with water instead of milk or eggs so I just had to replace the pasta with one that did not had egg. My grandmother’s recipe is already lost in time because since I learned to cook with her, I do not use measures.

Ingredientes:

  • 1200 ml de água
  • 3 Tiras de limão
  • 1 Pau de canela
  • 1 Copo de açúcar ( eu normalmente uso meio copo mas para a minha família tenho de usar um copo pois eles gostam da Aletria extra doce)
  • 2 Copos de massa
  • Pó de canela para decorar

 Como preparar:

  1. Numa panela deixar ferver a água, tiras de limão e pau de canela.
  2. Quando começar a ferver acrescentar o açúcar.
  3. Depois juntar a massa e deixar cozer. O tempo depende se a massa está cozida.
  4. Retirar o pau de canela e as tiras de limão. (Não esquecer)
  5. Espalhar a massa numa terrina larga e decorar com pó de canela.
  6. Depois de fria colocar no frigorífico. Servir fria.

Ingredients:

  • 1200 ml of water
  • 3 strips of lemon
  • 1 Cinnamon stick
  • 1 cup of sugar (I usually use half a cup but for my family I have to use a whole cup because they like the extra sweet)
  • 2 cups of pasta
  • Cinnamon powder for decoration

Instructions:

  1. In a pan let the water boil with the 3 lemon strips and the cinnamon stick.
  2. When it starts to boil add the sugar.
  3. Then add the pasta and let it cook. The time depends if the pasta is cooked.
  4. Remove the cinnamon stick and the lemon strips. (Do not forget)
  5. Spread the pasta in a large bowl and garnish with cinnamon powder.
  6. After cooling , put it in the fridge. Serve cold.

A minha dica é provar a água antes de juntar a massa para ver se está doce o suficiente.

Como dantes não usava nem ovos nem leite na Aletria não vejo a necessidade de os substituir. Mas caso estejam interessados eu vi estas publicações de receitas de aletria:

My tip is to taste the water before you add the pasta to see if it’s sweet enough.

Before I become vegan, I did not use eggs nor milk on the Aletria thus I do not see the need to replace them. But if you are interested on other versions you can check the following links:

Aletria (Vegan)

Aletria à moda do Norte – Vegana

Aletria

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